Image

Ολοκληρωμενη Παρουσιαση Ερευνας Εργαστηριου

Στο παρακάτω σύνδεσμο βρίσκεται σε μορφή παρουσίασης η ερευνητική δραστηριότητα του Εργαστηρίου καθώς και οι εφαρμογές της στην βιομηχανία.


Ερευνητική Δραστηριότητα


Aυτοτροφη Yδρογονοτροφικη Aπονιτροποιηση

Η αυτότροφη υδρογονοτροφική απονιτροποίηση είναι μια μέθοδος επεξεργασίας που πραγματοποιείται μέσω κατάλληλης καλλιέργειας μικροοργανισμών που χρησιμοποιούν το νιτρικό ανιόν ως τελικό δέκτη ηλεκτρονίων υπό ανοξικές συνθήκες. 

Αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο απομάκρυνσης νιτρικών ιόντων, όπου σαν δότης ηλεκτρονίων και πηγή άνθρακα χρησιμοποιούνται καθαρό υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα, αντίστοιχα. Η παραγωγή του υδρογόνου γίνεται in situ με τη χρήση κελιού ηλεκτρόλυσης που τροφοδοτείται από φωτοβολταϊκό στοιχείο. 

Ταυτοχρονη Απομακρυνση H2S, NH3, Fe & Mn

Στους πιο διαδεδομένους ρύπους της Ελληνικής επικράτειας συγκαταλέγονται η αμμωνία, ο σίδηρος και το μαγγάνιο. Η παρουσία αμμωνίας στους υδάτινους όγκους συνδέεται συνήθως με ταυτόχρονη παρουσία σημαντικών ποσοτήτων σιδήρου και μαγγανίου, σε συγκεντρώσεις άνω των ανώτατων αποδεκτών ορίων. Συνεπώς η απομάκρυνση των τριών αυτών στοιχείων από το πόσιμο νερό είναι επιβεβλημένη. Στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων μελετήθηκε η ταυτόχρονη απομάκρυνση αμμωνίας, σιδήρου και μαγγανίου με τη χρήση ενός διστοιβαδικού χαλικοδιυλιστηρίου πιλοτικής κλίμακας, όπου στο πληρωτικό του υλικό είναι προσκολλημένοι μικροοργανισμοί που οξειδώνουν και τους τρεις ρύπους.

Το χαλικοδιυλιστήριο είναι μια ετερογενής βιολογική διεργασία που έχει ως στόχο την απομάκρυνση των οργανικών ουσιών από τα λύματα, με τις διαδικασίες της οξείδωσης και σύνθεσης. Επίσης χρησιμοποιείται για τη νιτροποίηση, δηλαδή τη μετατροπή της αμμωνίας που περιέχεται στα υγρά απόβλητα και στο πόσιμο νερό, σε νιτρικά. Αντίθετα με τις ομογενείς διεργασίες, στις ετερογενείς, οι μικροοργανισμοί παραμένουν μέσα στα βιολογικά φίλτρα (χαλικοδιυλιστήρια) για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς προσκολλώνται πάνω στο πληρωτικό υλικό δημιουργώντας εστίες μικροβιακής ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό η βιολογική οξείδωση των ρύπων μπορεί να λάβει χώρα σε μικρότερους όγκους με πολύ καλύτερα αποτελέσματα και φυσικά με χαμηλότερο κόστος.

Ηλεκτροχημικη Aπονιτροποιηση

Η ηλεκτροχημική απονιτροποίηση είναι μια μέθοδος επεξεργασίας που βασίζεται στην κίνηση και τον διαχωρισμό των ιόντων στο διάλυμα, υπό την επίδραση εξωτερικού ηλεκτρικού πεδίου. Η διάταξή της αποτελείται από τα ηλεκτρόδια καθόδου και ανόδου όπου γίνεται η ανταλλαγή ανιόντων και κατιόντων. Η διεργασία λαμβάνει χώρα σε μικρή επιφάνεια ηλεκτροδίων και δε γίνεται χρήση χημικών πριν και μετά την επεξεργασία του νερού.

Ηλεκτροχημικη Επεξεργασια Βιομηχανικων Αποβλητων

Η απομάκρυνση οργανικού φορτίου και χρωστικών που εμπεριέχονται σε βιομηχανικά απόβλητα αποτελεί επίσης αντικείμενο μελέτης του Εργαστηρίου.

Εφαρμόζοντας τη μέθοδο της ηλεκτροκροκίδωσης, διερευνώνται οι βέλτιστες συνθήκες, όπως ο χρόνος επεξεργασίας, το αρχικό οργανικό φορτίο, το υλικό ηλεκτροδίου, και η πυκνότητα ρεύματος,τόσο για την απομάκρυνση του οργανικού φορτίου όσο και του χρώματος από υγρά απόβλητα τυροκομείου, βρώσιμης ελιάς και χαρτοβιομηχανίας με σκοπό την ασφαλή εναπόθεση τους στο περιβάλλον.

Η προσομοίωση της διεργασίας πραγματοποιείται με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων που αναπτύχθηκαν για το σκοπό αυτό. Τα αποτελέσματα αυτής της ερευνητικής προσπάθειας εφαρμόζονται και στην πράξη με την κατασκευή και επιτυχημένη λειτουργία πιλοτικής μονάδας ηλεκτροκροκίδωσης.

Κομποστοποιηση

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια ουσία που λέγεται κομπόστ και χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Βακτήρια, οι μύκητες και άλλοι ενδογενοίς μικροοργανισμοί είναι οι 'εργάτες' της κομποστοποίησης. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το ΚΟΜΠΟΣΤ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο) το οποίο αποτελεί εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό.

Βιολογικη Επεξεργασια Υγρων Αγροτο-Βιομηχανικων Αποβλητων

Τα αγροτοβιομηχανικά απόβλητα περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών και ανόργανων ενώσεων. Για το λόγο αυτό, οι μονάδες επεξεργασίες αστικών λυμάτων δεν δέχονται τα απόβλητα αυτά ανεπεξέργαστα, παρά μόνο έπειτα από επεξεργασίας τους. Ωστόσο, η πιο κοινή πρακτική που εφαρμόζεται είναι η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο περιβάλλον που προκαλεί τεράστια προβλήματα ρύπανσης.

Τα απόβλητα των περισσοτέρων αγροτοβιομηχανικών μονάδων, έχουν ασυνεχή παραγωγή με αποτέλεσμα ο ρυθμός απορροής τους να αλλάζει σημαντικά. Επίσης, σημαντικές είναι και οι εποχικές διακυμάνσεις στην παραγωγή τους ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης που επεξεργάζεται η μονάδα κάθε φορά. Μέχρι πρότινος η καθημερινή πρακτική διαχείρισης των περισσότερων αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων ήταν η απόρριψή τους χωρίς επεξεργασία στους κατά τόπους υδάτινους και εδαφικούς αποδέκτες. Με την εφαρμογή όμως της βιολογικής επεξεργασίας μειώνεται σημαντικά το οργανικό φορτίο τους και καθίστανται ασφαλή για απόρριψη στο φυσικό περιβάλλον.

Μικροφυκη για την Επεξεργασια Υγρων Αποβλητων

Η καλλιέργεια φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών αποτελεί μια διεργασία βιομετατροπής θρεπτικών συστατικών σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ο στόχος των πειραμάτων στο Εργαστήριο είναι η ανάκτηση θρεπτικών συστατικών από ρεύματα αποβλήτων με τη χρήση μικτότροφης καλλιέργειας μικροφυκών σε φωτοβιοαντιδραστήρες εργαστηριακής κλίμακας.

Αντικείμενο της έρευνας αυτής αποτελεί επίσης ο πλήρης χαρακτηρισμός της παραγόμενης βιομάζας των μικροφυκών για την περαιτέρω αξιοποίησή της σε πληθώρα εφαρμογών.

Ανακτηση Αζωτου απο Ρευματα Υγρων Αποβλητων

Η ερευνητική προσπάθεια του Εργαστηρίου εστιάζεται στην ανάκτηση του αμμωνιακού αζώτου από απόβλητα τυροκομείου και στραγγισμάτων ΧΥΤΑ με την μέθοδο της προσρόφησης, ενώ ως προσροφητικό μέσο εξετάζεται ο ζεόλιθος (αργυλοπυριτικό ορυκτό) στη φυσική του μορφή.

Τα πειράματα αφορούν τόσο στη μελέτη της προσροφητικής ικανότητας του ζεολίθου ως προς την αρχική συγκέντρωση του αποβλήτου και τη θερμοκρασία σε αντιδραστήρες διαλείποντος έργου, όσο και στην εύρεση της ιδανικής κοκκομετρίας του ζεολίθου για τη μέγιστη ανάκτηση του αμμωνιακού αζώτου.

Εξετάζεται ακόμα η συνεισφορά του αζώτου από τη χρήση κορεσμένου, σε αμμωνιακό άζωτο, ζεόλιθο κατά την ανάπτυξη φυτών σίτου σε γλάστρες.

Τεχνητοι Υγροβιοτοποι

Οι Τεχνητοί Υγροβιότοποι είναι ένα φυσικό σύστημα για την επεξεργασία υγρών αστικών και αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων και της ιλύος. Βασίζονται στη χρησιμοποίηση φυτών και η παροχή των αποβλήτων σε τέτοια συστήματα διενεργείται πάνω ή κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Τα βασικά πλεονεκτήματα των Τεχνητών Υγροβιότοπων είναι το χαμηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας σε σύγκριση με μια συμβατική εγκατάσταση. Λειτουργούν χωρίς εξωτερική προσφορά ενέργειας αφού η απαιτούμενη ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιούν τα φυτά (ήλιος, νερό και θρεπτικά στην ιλύ) και έχουν μεγάλη σταθερότητα στην απόδοση καθαρισμού χωρίς ανεπιθύμητες οσμές.

Επίσης υπάρχει δυνατότητα επέκτασης οποιαδήποτε χρονική στιγμή και οπτικά έχουν αρμονική προσαρμογή στο φυσικό τοπίο.

Επικοινωνια

Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων,

Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πανεπιστημιούπολη Ρίο, 26500, Ρίο

  • Τηλ. +30 (2610) 962 749, +30 (2610) 962 748

  • email: info@esl.upatras.com

Ενημερωτικο

Συμπληρώστε το email σας για να σας αποστείλουμε περισσότερες πληροφορίες

© Copyright ESL 2024.

Please publish modules in offcanvas position.