Image
Image

Research Infrastructure For Waste Valorization And Sustainable Management of Resources –INVALOR

Αντικείμενο του INVALOR είναι η απόκτηση και η χρήση γνώσης μέσω της προαγωγής της επιστήμης, της τεχνολογίας της πληροφόρησης, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, καθώς και της ίδρυσης μιας «κοινωνίας γνώσης» με σκοπό την βιώσιμη αύξηση της απασχόλησης και του εθνικού πλούτου με ταυτόχρονη προστασία του οικοσυστήματος. Βασική αρχή στην οποία στηρίζεται η υποδομή είναι ότι τα παραπροϊόντα των βιομηχανικών δραστηριοτήτων δεν αποτελούν «απόβλητα» αλλά επεξεργασμένες πρώτες ύλες και δυνητικούς Εθνικούς/Ευρωπαϊκούς Πόρους.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η διάχυση, η ενθάρρυνση και η υποστήριξη της εφαρμογής ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων σε τομείς που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, την αξιοποίηση της πρωτογενούς και της απόβλητης βιομάζας, των βιομηχανικών, αγροτοβιομηχανικών και αστικών στερεών αποβλήτων και παραπροϊόντων για την παραγωγή νέων υλικών υψηλής προστιθέμενης αξίας, βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς και ενέργειας.

Η μοναδικότητα της Ερευνητικής Υποδομής INVALOR έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες (ολιστικές) λύσεις που καλύπτουν διάφορους τύπους αποβλήτων. Η μοναδικότητα έγκειται στην μοναδική τεχνογνωσία που κατέχουν αθροιστικά τα μέλη του INVALOR τα οποία μπορούν, εργαζόμενα από κοινού, να αναπτύξουν καινοτόμες ολιστικές τεχνολογίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιώσιμης αξιοποίησης ρευμάτων παραπροϊόντων.
Image

Απομάκρυνση του χρώματος από τα υγρά απόβλητα με τη χρήση νανοτεχνολογίας – CLIENTDR

Το γενικό αντικείμενο του έργου CLIENTDR είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή, ο έλεγχος και η λειτουργία τριών εργαστηριακών μονάδων που θα βασίζονται πρωτίστως σε μια ολοκληρωμένη εφαρμογή της νανοτεχνολογίας για την απομάκρυνση του χρώματος από εκροές νηματοβαφείων, βιομηχανιών τροφίμων και βυρσοδεψείων.

Η εκροή έπειτα από την προτεινόμενη επεξεργασία θα έχει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί από τις βιομηχανίες ή να απορριφθεί με ασφάλεια στο φυσικό περιβάλλον. Η υβριδική τεχνολογία που προτείνεται βασίζεται στην χρήση δύο βημάτων: 1) εκχύλιση και συγκέντρωση των χρωμάτων σε αυτο-συναρμολογούμενα συστήματα (μικρογαλακτώματα) και θα ακολουθεί 2) η αποδόμηση τους με την χρήση των προηγμένων διεργασιών οξείδωσης είτε η ανάκτηση τους.

Η προστιθέμενη αξία και η καινοτομία της ιδέας του έργου CLIENTDR βασίζεται στο ότι θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις για την απομάκρυνση του οργανικού φορτίου. Πιο συγκεκριμένα θα μελετηθεί:
  • συνδυασμός υγρής εκχύλισης – μικρογαλακτωμάτων και προηγμένων διεργασιών οξείδωσης,
  • η απευθείας εφαρμογή των προηγμένων διεργασιών οξείδωσης
  • συνδυασμός βιολογικών μεθόδων με τις προηγμένες διεργασίες οξείδωσης
Image

Σύνθετα υλικά κολλαγόνου που λαμβάνονται από την επεξεργασία αποβλήτων δέρματος για έξυπνα βιολιπάσματα – AGRO-SMARTGEL

Ο γενικός στόχος του έργου AGRO-SMARTGEL είναι να σχεδιάσει, να κατασκευάσει και να δοκιμάσει μια πιλοτική μονάδα επίδειξης για ένα «έξυπνο» βιο - λίπασμα χρησιμοποιώντας μια καινοτόμο τεχνολογία για τη μετατροπή των αποβλήτων σε μία μήτρα κολλαγόνου με ενσωματωμένα μικρο / μακροστοιχεία. Η ενσωμάτωση μικρο / μακροστοιχείων στη μήτρα κολλαγόνου θα αποδώσει λειτουργικά προϊόντα από τα απόβλητα της βιομηχανίας επεξεργασίας δερμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στη γεωργία ως βιοδιεγέρτη ελεγχόμενης απελευθέρωσης για την ανάπτυξη φυτών.

Η προστιθέμενη αξία και η καινοτομία του έργου AGRO-SMARTGEL έγκειται κυρίως στις ακόλουθες πτυχές:
  • λήψη συνθέτων υλικών με βάση το κολλαγόνο με ενσωματωμένα μικρο / μακροστοιχεία χρησιμοποιώντας τα απόβλητα από τα βυρσοδεψεία.
  • ανάπτυξη και χαρακτηρισμός λειτουργικών προϊόντων από τη μήτρα κολλαγόνου με ενθυλακωμένα θρεπτικά συστατικά προκειμένου να ληφθεί «έξυπνο» βιολογικό λίπασμα
  • αγροχημικές δοκιμές της «έξυπνης» βιομάζας σε διάφορα είδη εδαφών και φυτικών καλλιεργειών, ειδικά για τις κλιματικές συνθήκες της Ρουμανίας και της Ελλάδας, με προοπτικές να επεκταθούν σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Image

Καλλιέργεια Μικροφυκών σε Μεγάλη Κλίμακα και Χρήση της Παραγόμενης Βιομάζας ως Εναλλακτική Πρώτη Ύλη Ιχθυοτροφής – AlgaFeed4Fish

Αντικείμενο του AlgaFeed4Fish είναι η παραγωγή μικροφυκών των γενών Nannochloropsis, Isochrysis και Hematococcus σε εργαστηριακή κλίμακα και ακολούθως η μεταφορά της τεχνογνωσίας και η εφαρμογή της σε πιλοτική κλίμακα σε εγκαταστάσεις εταιρείας PLAGTON SA.

Η εταιρεία PLAGTON SA δραστηριοποιείται στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και θα παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις τις για τη διεξαγωγή πειραμάτων πιλοτικής κλίμακας. Η παραγόμενη βιομάζα θα επεξεργαστεί με διάφορες μεθόδους όπως χημική υδρόλυση σε όξινο η αλκαλικό περιβάλλον, ενζυμική υδρόλυση ή με τη χρήση υπερήχων. Η διάσπαση των κυτταρικών τοιχωμάτων των μικροφυκών είναι απαραίτητη προκειμένου να αυξηθεί η βιοδιαθεσιμότητα των περιεχομένων θρεπτικών συστατικών και χρωστικών. Στη συνέχεια η βιομάζα μικροφυκών θα αποξηραθεί και θα ενσωματωθεί σε διαφορετικά ποσοστά σε ιχθυοτροφές που χρησιμοποιούνται στη διατροφή του λαβρακιού, αντικαθιστώντας μερικώς το ιχθυάλευρο που είναι το βασικό συστατικό των εκτρεφόμενων ιχθύων.

Το έργο αυτό είναι καινοτόμο για την Ελλάδα, δεδομένου ότι σήμερα τα μικροφύκη χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ζωοπλαγκτόν, και μάλιστα σε ορισμένα μόνο ιχθυοτροφεία, εκείνα που διαθέτουν εκκολαπτήρια για την παραγωγή γόνου. Στο πλαίσιο του παρόντος έργου η βιομάζα μικροφυκών θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ιχθυοτροφών κατάλληλων προς χρήση σε όλα τα στάδια εκτροφής των ιχθύων αφού πρώτα επεξεργαστεί προκειμένου να διασπαστεί το κυτταρικό τοίχωμα των μικροφυκών, για να αυξηθεί η βιοδιαθεσιμότητα των περιεχομένων θρεπτικών συστατικών και χρωστικών.

Επικοινωνια

Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων,

Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πανεπιστημιούπολη Ρίο, 26500, Ρίο

  • Τηλ. +30 (2610) 962 749, +30 (2610) 962 748

  • email: info@esl.upatras.com

Ενημερωτικο

Συμπληρώστε το email σας για να σας αποστείλουμε περισσότερες πληροφορίες

© Copyright ESL 2024.