Image

Ιστορια

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων συστήθηκε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών το 2015. Στόχος του Εργαστηρίου είναι η διεξαγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για το σκοπό αυτό. Χαρακτηριστικό του Εργαστηρίου είναι η εξειδίκευσή του στα ετερογενή βιολογικά (πορώδη μέσα, φίλτρα) και ηλεκτροχημικά συστήματα. Στο Εργαστήριο έχουν ολοκληρωθεί 2 μεταπτυχιακές και 10 πτυχιακές εργασίες.

Σήμερα απασχολούνται 2 μεταδιδακτορικοί συνεργάτες, 5 υποψήφιοι διδάκτορες και 10 προπτυχιακοί φοιτητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο είναι ήδη πολύ καλά εξοπλισμένο για το σύνολο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται σε αυτό. Βασική αρχή λειτουργίας του Εργαστηρίου αποτελεί η σε βάθος κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν τις υπό μελέτη διεργασίες και η μετατροπή της γνώσης σε τεχνογνωσία και τελικά σε τεχνολογία.

Δραστηριοτητες

Σχεδιάζονται πειράματα μικρο-εργαστηριακής-κλίμακας όπου μελετώνται οι μηχανισμοί που διέπουν τις βιολογικές και ηλεκτροχημικές διεργασίες. Οι διεργασίες αυτές περιγράφονται στη συνέχεια με μαθηματικά μοντέλα ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης και η ικανότητα σχεδιασμού διεργασιών. Κατόπιν αναπτύσσονται πιλοτικά συστήματα στο Εργαστήριο όπου επαληθεύονται / επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των μοντέλων και αντιμετωπίζονται τα λειτουργικά προβλήματα της μεγαλύτερης κλίμακας.

Τέλος, σχεδιάζονται και κατασκευάζονται βιομηχανικά συστήματα ώστε να δοκιμαστούν στην πράξη τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας. Ο τρόπος αυτός λειτουργίας του Εργαστηρίου έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πετυχημένος καθώς προσφέρει πολλά εφόδια στους εκπαιδευόμενους σε αυτό, αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσπάθεια με σημαντικά αποτελέσματα και φέρνει με επιτυχία σε επαφή την ερευνητική δραστηριότητα με τα κοινωνικά / περιβαλλοντικά προβλήματα.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ο βασικός εξοπλισμός του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Συστημάτων περιλαμβάνει: εργαστηριακές και πιλοτικές μονάδες βιολογικής και ηλεκτροχημικής επεξεργασίας πόσιμου νερού και αποβλήτων, κελιά ηλεκτρόλυσης του νερού, φασματοφωτόμετρο UV-VIS, φωτόμετρο COD και αέριο χρωμματογράφο αερίων (GC), jar tester και φυγόκεντρο.

Με σκοπό την ελαχιστοποίηση του 
λειτουργικού κόστους των διεργασιών, για την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος, χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτρια.

Επικοινωνια

Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Συστημάτων,

Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πανεπιστημιούπολη Ρίο, 26500, Ρίο

  • Τηλ. +30 (2610) 962 749, +30 (2610) 962 748

  • email: info@esl.upatras.com

Ενημερωτικο

Συμπληρώστε το email σας για να σας αποστείλουμε περισσότερες πληροφορίες

© Copyright ESL 2024.

Please publish modules in offcanvas position.